Wat is de status omtrent de verplichte AOV voor zelfstandigen?

Als zelfstandig ondernemer krijgt u in geval van arbeidsongeschiktheid meestal geen uitkering van de overheid. U bent zelf verantwoordelijk voor een financieel vangnet. Een AOV is een belangrijke verzekering, waarmee u bij een ongeval of ziekte, een maandelijks bedrag uitgekeerd krijgt.

Als zelfstandig ondernemer krijgt u in geval van arbeidsongeschiktheid meestal geen uitkering van de overheid. U bent zelf verantwoordelijk voor een financieel vangnet. Een AOV is een belangrijke verzekering, waarmee u bij een ongeval of ziekte, een maandelijks bedrag uitgekeerd krijgt.

In het pensioenakkoord van juli 2020 is afgesproken dat op termijn alle zelfstandigen verplicht verzekerd moeten zijn tegen de arbeidsongeschiktheid.


Hoe staat het met de verplichte AOV voor zelfstandigen?

Op 26 maart 2021 heeft demissionair minister Koolmees een brief naar de Tweede Kamer gestuurd. Daarin geeft hij aan dat het voorstel van de Stichting van de Arbeid uit 2020 moeilijk uitvoerbaar is. Het UWV en de Belastingdienst, de organisaties die verantwoordelijk zijn voor de uitvoering, zien namelijk nogal wat knelpunten. De minister wilt kijken naar wat in de uitvoering wél kan. Hij maakt inzichtelijk of, hoe en wanneer de verschillen met het advies van de Stichting overbrugd kunnen worden. Het duurt daardoor nog wel enkele jaren voordat een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen wordt ingevoerd.

Een duidelijke ingangsdatum voor de verplichte wettelijke regeling is nog niet gecommuniceerd. De verwachting is dat deze niet eerder dan 2024 ingaat.


Het advies van de Stichting van de Arbeid houdt het volgende in:

- Een uitkering van maximaal €1.650 bruto per maand (huidige minimum loon).

- De premie is maximaal €220 bruto per maand; de premie is aftrekbaar.

- De Belastingdienst en UWV is verantwoordelijk voor uitvoering van de verzekering.

- Het arbeidsongeschiktheidscriterium is gangbare arbeid. Dit betekent dat bij het bepalen van de mate van arbeidsongeschiktheid er rekening wordt gehouden met alle werkzaamheden die de zzp’er nog zou kunnen uitvoeren. 

- De eigen risicoperiode is standaard 52 weken, maar die mag aangepast worden naar 26 of 104 weken tegen een aangepaste premie.

- ZZP’ers die al een verzekering hebben of die zich liever zelf verzekeren, krijgen vrijstelling.


Wat is de individuele arbeidsongeschiktheidsverzekering in het kort?

Als ondernemer (bijvoorbeeld een zzp'er) bent u zelf verantwoordelijk voor uw inkomen. Maar wat als u door ziekte niet meer kunt werken? Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) zorgt dan voor een financieel vangnet. De Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen bieden inkomenszekerheid. Daarnaast kunt u profiteren van hulp van onafhankelijke dienstverleners bij het voorkomen van arbeidsongeschiktheid of bij uw herstel. Zo kunt u snel weer verder met ondernemen.

Meer informatie over individuele arbeidsongeschiktheidsverzekeringen? Neem contact met ons op.

info@brochvolkering.nl

Neem contact op

Persoonlijke benadering is waar we voor staan. Bij ons krijgt u geen bandje aan de lijn. Maak kennis met ons team en neem vrijblijvend contact op. We helpen u graag.